fredag 3 maj 2013

Avsnitt 8 - I färggrytornas förlovade land





Välkommna alla underbara podcastlyssnare där ute i världen. Idag sänder Eddy och Anna avsnitt 8 och dagens tema är färgning! Tjohoo!

I dagens avsnit tar vi upp föjande:
- Vad vi avmaskat sen sist och vad vi stickar på just nu
- Hur det kom sig att vi började färga
- Vilka färgtekniker vi använder och andra man kan använda
- Veckans ravelryfavoriter
- Veckans garnrecension
- Veckans inspiratör
- Svar på era frågor
- Veckans tävling

Anna stickar vidare på sina skewsockor och har dessutom lagt upp till en handspunnen kofta och ytterligare en Margret-tröja eftersom detta ska bli ett mönster. Eddy är äntligen klar med sin matryoshka-kofta och är urbota glad såklart. Hon har spunnit en massa bland annat merino-silke till en swap och garn till en bollywood-jacka som hon lagt upp för. Eddy har vunnit garn från söta dödergök och Anna hade turen att vinna fina saker från både Karins konstgrepp och Brownsugar.
Eddy stickar även vidare på sin black swan och både Anna och Eddy har blivit Kapur-inspirerade sedan det förra avsnittet och lagt upp till en Ziggety och en Rivington Cowl. Dessutom har de köpt Water Music och Turtle Pond som de är sugna på att lägga upp för. De pratar dessutom om Andrea som görs i flera olika storlekar och Eddy har stickat både som sjal och handledsvärmare i handspunnet garn.

Det var Elin som lärde Eddy att färga på Kulturhuset i Angered och det första Eddy stickade utav handfärgat garn var en flerfärgad väst. De kommer in på sin hjärtstrumps-KAL de hade för ett par år sedan som ett litet sidospår. På kulturhuset färgade man med Zenitfärg och Anna fick först prova Ashfordfärg men nu färgar Anna och Eddy med Landscape. Anna var på en urhärlig färgarkurs för två år sedan och lärde sig en massa där. Annas kompis har stickat en mössa av annas egenfärgade garn.

Eddy har sockorna Ivy Trellis socks som favorit den här veckan och Anna vill både färga och spinna till tröjan Levina. Eddy har köpt mönstret till den virkade t-shirten Pond Ripples och vill använda resterna av sin Mekko-klänning till den. Annas kapur-fynd Asteroidea är hennes nästa tips och Anna tipsar även om halskragen Stripes to keep me warm. Eddy har nyupptäckt sjalen Whipporwill efter att ha sett denna variant av den och är dessutom sugen på att färga självrandande sockgarn till sockorna The Hub of Fashion som är inspirerade utav Missonis fina textiler. Anna vill sticka vantarna Deep in the forest av en enfärgad och en gradient och på det sättet har Eddy stickat sina ren-vantar.
Av handfärgat garn har Anna redan stickat Elm-socks och både Anna och Eddy har stickat varsit par pomatomus. Anna har även stickat sitt egna mönster halvvantarna Sokkelo av handfärgat garn. De pratas även om Eddys bollywoodgarn igen som både är handfärgat och fraktalspunnet.

I veckans garn recencerar vi TantKofta-garn och vi börjar att prata om Angorette. Anna har stickat sin Margret och Eddy har stickat sin Lobelia i enkel tråd angorette och det räckte med endast 100gram till dessa koftor. Eddy har även stickat Pomegranate i angorette i dubbeltråd som är så otroligt varm och håller formen toppen. Annas Ziggity är stickad utav två färger BFL och även Eddy har en tråd BFL i sin Rivington. Även denna finns i helt fantastiska färger. I Eddys Rivington finns även filisilken som hon använt både enkel och dubel i sjalen. Ett supermjukt garn trots att det är i silke.

Veckans inspiratör är Katie som har etsy-kontot Hilltopcloud och säljer färgade topsband, kardflor och garner. Hon tipsar om boken Wild Color av Jenny Dean för den som vill börja växtfärga.

Vi svarar på era frågor som kommit in på vårt ravelryforum. Eddy pratar om silkesgarnet hon färgat över som inte alls blev som hon tänkt och Anna pratar om sina överfärgade hjärtstrumpor.  Gå även in i forumet och fråga loss inför nästa veckas avsnitt på tema koftor.

Vinnaren i förra veckans tävling om Annas fina mönster Elizabethian är.... *trumvirvel*... Kanonkulan! Skicka oss ett mail med ditt ravelryalias eller email så kommer mönstret som en PDF direkt till dig! Tjohoo och grattis till dig!
Denna vecka kan man vinna 6 påsar Kool Aid-färg som Maria har köpt i USA. Kommentera här i bloggen för att vara med och tävla.

Glöm inte bort fredagens Sip n Knit och att komma och heja på Eddy på Göteborgsvarvet =).  Berätta  gärna hur det gick med April månads stash-o-meter.

Ha en underbart solig helg allihop!
Varma hälsningar från stick-with-us-podcast-gänget

20 kommentarer:

  1. åhhh underbart passar mig perfekt svampfärgade ullgarn igår ,så nu tar jag med mig er trevliga pod ut i vårsolen och går en promenad ha en underbar helg tack för härlig poddlyssning ni är underbara kram Lena

    SvaraRadera
  2. Gaaah, nu har jag inte lyssnat mer än några minuter, men den där tårtan du just beskrev Anna tycker jag du får lägga ut receptet på!

    SvaraRadera
  3. Nu lyssnade jag om på tårtjoxet, och förstår att de här tårtorna kanske är lite copyrightade. Men de lät helt galet goda.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lillebror är konsulterad och han skulle höra med sin chef om det gick bra att han ger mig nått slags recept. Ifall det är ok så kommer det att dyka upp här snart!

      Radera
  4. Hej på er!
    Om ni bara visste hur det gläder mig! Ni är såna finingar!
    Om garnerna:
    Angorette består av 70% merino, 25% angora och 5%polyester och har en sträckning 750m/100gram
    Filisilk består av den perfekta blandningen då två fibrers bästa egenskaper kommer till sin rätt. 70% superwash merino (mjukhet och spänst) 30% silke (lyster och tyngd) sträckning 600m/100gr
    BFL 100% blue faced leicester superwash sträckning 400m/100gram.
    Allt gott hälsar Lotta - Tant Kofta

    SvaraRadera
  5. Idag har jag suttit på ett café på stan alleles själv, stickat och lyssnat på er!- så bra att ni recensserade Tant Koftas garner just idag eftersom jag tänkte åka dit imorgon. Har ändå vägarna förbi och hoppas jag hinner innan 14 bara :). Min fundering är lite vilken stickstorlek som är lämplig till enkel respektive dubbel Angorette?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eddy har stickat båda enkelt och dubbelt på 3.5 mm och jag stickade enkelt på 3.5 mm. Det blev hur bra som helst!

      Radera
  6. Snart ska jag lyssna... Ska bara passa på att delta i tävlingen. Har läst att man kan kool-aid -färga även håret, nå det vågar jag kanske inte. Men på garn vore det kul att testa på.

    SvaraRadera
  7. Tack för att ni hjälpte mig att byta däck på min bil. Med er i öronen gick det lättare :-)

    SvaraRadera
  8. Tack för trevlig söndagslyssning!
    Jag har några avsnitt att ta igen nu :-)

    SvaraRadera
  9. Som vanligt jättekul att lyssna. Blev så sugen på att testa på både att färga och att spinna garn. Ni har inte kurser? Känns som att man gärna vill testa det här med färgning innan man köper på sig färg.
    Tack för ett bra program!

    SvaraRadera
  10. Toppenavsnitt, som vanligt! Man lär sig alltid nya saker och blir sjuukt sugen på att prova allt nytt.
    Nu ska jag börja Blocka mina alster för första gången i mitt liv. Hittade denna på Biltema, stor OCH billig, kan inte bli bättre. =)
    http://www.biltema.se/sv/Fritid/Sport/Traning/Traningsmatta-14754/

    SvaraRadera
  11. Jättehärligt avsnitt! Jag tycker det är himla kul när det blir så här långa avsnitt, massa mer roligt att lyssna på.

    Jag har varit sugen på att prova färga garn själv, speciellt eftersom jag är kräsen med färgerna och har inte hittat det perfekta lila garnet än som bor i mitt huvud. Men mamma skulle inte uppskatta garnfärgning i köket tror jag. Så det får vänta till jag bor på eget ställe tror jag. (dock vill hon göra om köket, jag kanske skulle prova och "spilla" lite... haha)

    SvaraRadera
  12. Har haft en härlig eftermiddag i solen med stickningen. Stickar faktiskt en av två olika handfärgade garner just nu. Garnet har jag köpt av MiA (VickeVira på Etsy) och det är underbart!
    Skulle gärna prova färga garn själv och efter ert avsnitt har jag fått många bra tips!

    SvaraRadera
  13. Det ska bli spännande att se om det blir ett avsnitt om växtfärgning! Kool aid har jag aldrig testat men känner att det är dags nu!

    SvaraRadera
  14. Tack för ett mysigt avsnitt! Jag har ärvt 5 härvor ofärgat sockgarn och har länge tänkt köpa hem någon sorts färg, för att ge mig in i färgandets underbara värld. Men, men, jag ska bara först... Så självklart vill jag vara med och tävla om Kool Aid, då kan snart de vita härvorna vara färgglada!
    Mvh, Anneli

    SvaraRadera
  15. Kul lyssning, jag har lyssnat på de två senaste avsnitten och städat idag, kanske inte den mest effektiva städningen men det va lite lättare iaf! Skulle vilja prova på att färga garn, har testat med karamellfärg men det tappade väldigt mycket färg vid första tvätten, men det kankse mest va mig det berodde på.

    SvaraRadera
  16. Man blir alltid så inspirerad av att lyssna på er! Nu vill jag, förutom allt annat jag har på min att göra lista, även lära mig att färga garn! Jag hoppas på att få tid till det i sommar! Tack för ett underbart podavsnitt!

    SvaraRadera
  17. Roligt avsnitt! Jag har börjat spinna mitt garn men inte färgat än. Tvättar o kardar ull från min kompis får. Skulle vara roligt att färga.
    Jag minska r mitt handspunna just nu med att sticka en sjal " dream stripes" i brunt o grått. Maskar av just nu! Har även stickat ett par sockar av grå ull.
    mvh
    elainesbild@yahoo.se

    SvaraRadera
  18. Halloj
    Åh, måste åka förbi Tant Kofta nästa gång jag är i stan en passande helg. Och hälsa på Sip'n'Knit :)
    Tänker att det är dags med färgning för min del, kanske för att matcha mitt nya span - har börjat sukta efter batikfärgade jeans hos Twist and Tango - hur hände det liksom :P

    SvaraRadera