fredag 24 maj 2013

Avsnitt 11 - Utlfykter!





Hejsan alla podcastlyssnare!
Idag är det Emma och Anna som sitter bakom mikrofonen och bjuder in er till ett spännande avsnitt.
I veckans avsnitt pratar vi om:
 • Vad vi avmaskat sen sist
 • Vad vi stickar på just nu
 • Veckans tema, som idag är UTFLYKTER!
 • Veckans intervju, om idag är en garnbutiksinnehaverskan Malia Mather
 • Veckans favoriter
 • Och sist men inte minst en tävling med lite extra guldkant
 • Och så klart avslutar vi med små anekdoter och lite planer för veckan..

Sendan Emma var med senast har hon bekantat sig med en ny spinnrock som hon köpt på blocket. Detta har resulterat i lite egenspunnet garn! Dessutom har hon snart stickat klart en gul kofta av ett av hennes egenspunna garn. (bilder får ni vänta lite med)
Anna har i sin tur inte varit sämre och har både färgat (efter att hon inspirerats av sitt eget avsnitt för ett tag sedan) spunnit och stickat ett par sockor till sig själv. Dessutom har hon fått klart sin Ziggity-sjal!

Just nu stickar Emma febrilt på sin kofta som förhoppningsvis snart är färdig, sen får hon erkänna att hon faktiskt fortfarande inte är klar med sin prickiga tröja... Dessutom har Emmas Lobelia inte gått framåt ett skvatt! Men hon har ju trots allt spunnit en hel del. Anna föreslår att Emmas spinnrock ska få sig ett namn, kanske Eii saa peittää. Anna fortsätter med sockorna hon knappt vill nämna, en tröja som ska bli ett mönster och sen har hon bara lite kvar på sin handspunna kofta. Men denna måste hon "finura" lite på.

Veckans tema är utflykter efter att Emma fått ett önskemål på stickcafé om detta. Såklart har vi tagit detta i akt och önskar kanske att programmet skulle haft lite mera tid för att tipsa om fler. Men vi har valt ut våra gobitar ut kakan och här kommer de!

E tipsar om sin ögonsten, kanske inte för att den har största garnutbudet utan mer för att det ligger där det ligger. Butiken är Leksands hemslöjdsförening och ligger såklart i Leksand. Här kan man köpa ullgarner av olika slag och dessutom om inte Emma minns helt fel är det närproducerat i Leksand. (här är rättelser välkomna) För övriga familjen så finns Leksand sommarland inte så långt därifrån. Så lämna familjen där och götta dig själv i garn och vacker textil. I annat fall kan man locka med att Tällberg inte ligger så långt därifrån. Där kan man äta goda våfflor och dessutom har Emma varit där på trevlig loppis.

Anna tipsar om sina hemtrakter Kristianstad där Helylle hantverk ligger. Här kan man hitta diverse olika garnsorter och dessutom säljs det en helt del mönster där. Vad man bör veta är att där brukar befinna sig en stor men väldigt snäll hund. På torsdagar kan man även gå dit och sticka mellan 18.15-20.30. För övriga familjen finns det ett badhus som heter Tivolibadet där man kan roa sig om man inte vill klappa garn. Och känner man för en fika i det blå så rekommenderas Tivoliparken där man även kan pricka in Kristianstad-dagarna (vilket tyvärr verkar vara inställt i år). Här bjuds det på gratiskonserter vilket lämnar med utrymme för garnköp i semesterkassan!

Emma var i Berlin på en liten resa tidigt i år och hittade då en garnaffär som hon vill minnas heter Wolle. Denna går inte att hitta på nätet desvärre. Men en butik som hon också besökt är Idee som ligger alldeles nära KaDeWe. Idee är som panduro fast lite finare. Kanske inte det största garnutbudet men ändå värt ett besök om man gillar tyg också. Här kan man fynda knit pro och sidentyger för dryga 46 euro/ metern.

Vi fortsätter med en butik utomlands och det är Anna som har tillbringat lediga stunder i Penelope Craftshop. Här kan man hitta trevliga lyxgarner så som Madelinetosh, Malabrigo, Skein, Lopi och Holst. Man kan även passa på att vara med på en Crafts night som är på torsdagar. Detta verkar vara en rellativt internationell blandning av människor, så kan man inte holländska ska man inte vara ledsen. Och har man tur kanske man även får stöta på Stephen West. När man ändå är där kan man passa på att besöka Anne Frank museet. Och både Emma och Anna rekommenderar att man ska läsa boken. Dessutom kan man ta ett besök på den flytande blomstermarknaden. 

Väl tillbaka i Sverige igen och lite närmre oss i Stick With Us podcastgruppen finner man Tant koftas öppen koffert. 1:a lördagen varje månad, tredje tisdagen varje månad eller enlig överenskommelse kan man besöka detta utflyktsmål. Och då kan man passa på att gå en kurs, och eftersom det är så nära Göteborg så kan man lämna av sin familj på Liseberg. Om man själv inte gillar att åka karuseller, annars finns det bra tips för hur man kombinera två trevliga ting...

På Stickpoddens ravelrygrupp kan man hitta tråden med fler tips. Annars är man välkommen att skriva på avsnittstråden i vår grupp eller här på bloggen.

I veckans intervju har vi pratat med Malia Mather, som är grundare till Penelope Craftshop i Amsterdam! Malia berättar bland annat att inspirationen till atmosfären till sin butik har hon fått från hennes favorit garnbutik i Denver vid namn Fancy Tiger.

I veckans ravelryfavoriter har vi valt mönster som får plats i en liten projektpåse, som man kan sticka på i bilen, på picknickfilten eller varför inte i kön till någon av Lisebergs många attraktioner?
Emma pratar om muggfodralet Icord mug cosy, den fräcka sjalen Fouette med ett annorlunda geometriskt mönster och de lite annorlunda, virkade grytlapparna Hot Button
Anna berättar om de geometriskt flerfärgsstickade strumporna Falling Water Socks, de sjöhästprydda vantarna Seahorses Mitten och de helt fantastiskt fina, tvåfärgsstickade, flätstrumporna Chuck's Cabled Socks.

I veckans garnfavoriter har Anna och Emma valt vars ett garn som de köpt med sig ifrån utlandet.
Emma berättar om Loops Trapper 3.5 som Emma köpt i den tyska garnbutiken Wolle - trots att de inte finns med som i listan över återförsäljare. Emma har stickat sin Snowflake i det garnet, än så länge finns dock bara en bild på skönheten.
Anna berättar som Skein i kvalitén Top Draw Socks som hon köpt på just Penelope Craft Shop. Av det stickade sjalen Forellen, som senare blev en design! Tyvärr räckte inte första härvan och eftersom garnet handfärgas i omgångar om 5x100 gram stämmer inte färgerna riktigt överens, vilket kan ses på några av projektbilderna.

Vinnaren av förra veckans tävling, och numera lyckliga ägaren av Pinneguri fantastiskt fina e-bok är Signe39! Inte nog med det så vill Pinneguri dessutom dela med sig av ett valfritt mönster till alla som har kommenterat och som uttryckligen skrivit att de velat ha boken.

Veckans tävling är en present till er alla från Anna! Anna fyller nämligen 25 år när detta avsnittet sänds den 24/5 så istället för en tävling får alla lyssnare en rabattkod till Annas alla
mönster på ravelry. Du fyller i rabattkoden när du checkar ut och får då 25% på den totala summan, rabattkoden är giltig till och med 7/6!

Har ni någon favorit vad gäller kombination garnaffär och utflyktsmål så kommentera gärna här på bloggen eller varför inte i vår ravelrygrupp!

Tack för att ni har lyssnar, hoppas att ni får en förträffligt fin helg!

// Stick With Us Podcast Crew


5 kommentarer:

 1. Flera fina små projekt ni presenterade idag.Precis vad många av oss behöver.

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Tack igen för ett fint avsnitt. Jag var i Berlin i juli förra året och då var jag i en garnaffär som hette Handmade Berlin. Den var kombinerad med ett café där jag placerade min man och dessutom var det en park precis bredvid. Affären låg i östra delarna och inte långt ifrån den stora synagogan.
  Jag har bildbevis :-)




  SvaraRadera
 3. Jag vill tipsa om Eks lilla bod söder om Värnamo. Där finns både Dropsgarner och en massa massa annat. Hur mycket fint som helst och trevlig service. Fika blir man bjuden på :-) I närheten, inne i Värnamo, finns Apladalen med superfin och stor lekplats, perfekt för barn och partner att roa sig på ;-)

  SvaraRadera
 4. jag rekommendera ett besök hos www.ostbiten.se
  här finns både massa fina ex garn tex malabrigo,massor av norogarner, thomas kvist yarns , shoppelwolle garn ,debbie bliss,
  mm hur mycket fint som helst och just nu har de också underbara fina små lamm att gosa på .
  i ostbutiken kan man köpa ost de gjort själva och annat fint.
  jag var där i helgen och det var supermysigt.

  SvaraRadera
 5. Hejsan,

  kanske hittade jag garnaffären i Berlin. Det finns så många i Berlin.

  http://www.wollrausch-berlin.de/

  eller

  http://wolleria-berlin.de/

  eller

  http://www.frau-wolle-berlin.de/

  Jag hittade potcasten förra veckan och nu gör jag not annat att lyssna ;)

  Tack för allt.

  Har en bra sommar.

  Juli

  SvaraRadera