fredag 17 maj 2013

Avsnitt 10 - Ja vi elsker faktisk dette landet!


Hej alla underbaringar där ute. Nu är det återigen dags för ett nytt avsnitt utav Stick With Us Podcast och idag är det inga mindre än Maria och Eddy som sänder.


17 maj till ära har dagens avsnitt ett norskt tema och vi hinner ta upp följande:
- Vad vi stickar på just nu och vad vi avmaskat
- Lite om norsk sticktradition och olika norska typiska stickmönster
- Marias garnresa i Norge och Eddys upptäckt av Arne & Carlos
- Veckans Ravelryfavoriter
- Lite om olika garn-weights
- Bokrecension
- Veckans garntips
- Veckans tävling

Maria har redan börjat på sin Nanook i lin hon köpt på Strikk och har även startat upp en KAL i vår Ravelrygrupp. Hon stickar även vidare på sin Pergola i angora som börjar bli klar. Eddy har monogamstickat på sin handspunna bollywoodkofta och spunnit hela 500gram till just den. Dessutom har hon börjat planera sin Malaysiastickning som förmodligen blir en linklänning inspirerad av ett dropsmönster med detaljer i Jaipur Silke. Maria tror att lin är en bra resestickning och hade ju med sig sin Pergola i bomull förra gången hon reste.

Maria berättar om Signe39 (och inte 68!) som har en syster i Norge och vi börjar trilla in på norsk sticktradition. Vi pratar om Aust-Agder-Åmilbunad, Gammel Valdresbunad och Selbu. Om ni vill se bilder från 17 Maifirande så finns det på Marias blogg. Vi nämner även både tjusiga Selbuvotter och Eddys Dala Selbu. Sedan pratas det Fana, Marius och Setesdal och även en Mariusvariant med runt ok som Maria har stickat och är finare än den klassiska med drop shoulder. Sedan trillar vi över på Arne & Carlos som Eddy hittade för första gången i Mexico på Red Tree House, Eddys och Marias julekulor och Eddy är mycket nöjd att hon även får en chans att här publicera sin sambos halva julkula.
Vi pratar även om Husfliden och trillar in på norska garnmärken som Rauma, Hillesvåg, Hifa och Dale. Maria har stickat en superfin Rocky Coast och vi dreglar även lite över tröjorna från Dale of Norway som designar till norska skidlandslaget.

I veckans ravelryfavoriter tipsar Eddy om 1925 Heil dress i dobbelt garn från Nøstebarn som duktiga Hildeknit gjort en variant på. Maria tipsar om Rauma 207R-2 som påminner om Fritt etter Fana. Eddy gillar Hearty-stripy socks som hon själv gjort en norsk tolkning på och Maria är kär i tröjan Husfliden A&C 04 som hennes vän FrkBadegakk har stickat. Eddy gillar ju såklart julekulorna och Maria tipsar om filten Snøfnugg i Skinny Bugga!. Eddys sista tips är sockorna By the fjords och Maria gillar vantarna Annes Blomst.

Vi pratar om garn weights och här följer vår lathund:


I detta avsnitt recencerar vi boken 6 strikka vogntepper och favoriterna är Valdresmarsjen och Istar. Boken är designad av Pinneguri och kika gärna in alla hennes projekt för härlig inspiration.
Man kan även vinna denna underbara bok i veckans tävling!

Veckans garn är Rauma finull som finns i hela 66 färger. Eddy har stickat 30 Diamonds Shawl och Maria har stickat vantar i garnet.

Vinnaren i förra veckans tävling är ju inte bara 1 utan hela 5 stycken! Och de lyckliga vinnarna är:

1. Miastick som vinner Storm Mountain!
2. Ela som vinner Shellseeker!
3. Carin Vidner som vinner Windward!
4. Medea som vinner Beeline!
5. Karen som vinner Nanook!

Grattis alla vinnare! Maila gärna era Ravelry alias (eller mailadresser om ni inte har Ravelrykonto) så vidarebefordrar vi dem till Heidi så fort som möjligt.

Och för den som vill ner och heja på Eddy på lördagen i varvet så har hon startnummer 19459.
Ha nu en riktigt härlig vecka med solsken och massa softis. Det tänker vi ha!

/Stick With Us-gänget

17 kommentarer:

 1. Hej! Vad hedrad jag blir att bli omnämnd och länkad till :).

  Några jag känner och som jag tycker mycket om kämpar just nu på med en provrörsbefruktning. Om de lyckas tror jag att jag skall sticka filten "Epleblomstring" till dem och bebisen som present! Därför vill jag vinna boken, för att jag tror och hoppas verkligen detta kommer gå bra...
  //Maria

  SvaraRadera
 2. Det kändes verkligen bra att fira 17.mai med att lyssna på detta avsnitt! Det är en helt speciell stämning i Norge under denna dag, den kan i närmast jämföras med midsommar eller julafton, men ännu mer fokus på barnen- 17.mai är barnens högtid! Det saknar jag lite i Sverige.

  Annars kan jag också instämma i att det är stor skillnad i hur barn kläs och hur man tänker kring att hålla sig varm! Jag jobbade i barnhage i centrala Oslo och där var det supervanligt med hemstickade ulltröjor, sockar, halsar mm. Mamma, som jobbar på förskola i Göteborg, säger att det finns inte ett barn på hennes avdelning som har kläder som är av ull! I Finland (eller i alla fall de östra delarna) är det också väldigt vanligt med ullkläder för barn och vuxna..

  Nu till dessa underbara vogntäcken av fantastiska Pinneguri. Givetvis vill jag vara med i tävlingen. Blev helt såld på Snøfnugg! En sådan vill jag sticka till mig själv och mitt framtida barn (i ull såklart)!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har själv inte jobbat på barnhage i Norge men väl på förskolor i Sverige och jag kan bara hålla med dig. Vi hade små barn som gick i Once Piece i ett pyjamasliknande tyg - ENBART, på vintern inomhus visserligen men ändå. Barnen frös för tusan och vi i personalen fick alltid klä på dem.
   När jag någon gång får barn själv tänker jag köra på den norska versionen!

   Radera
 3. Har inte hunnit lyssna på programmet än men är superglad att jag vann Beeline-mönstret. Tack så jättemycket!

  SvaraRadera
 4. Håller med, ull är toppen, både för barn och vuxna! Jag tycker att era podcastar är bra och intressanta,har lyssnat på allihopa, men ännu inte kommenterat. Men den här gången hann jag i tid för att vara med i tävlingen. Jag vill gärna vinna boken eftersom jag tycker om Pinneguris design. Tycker om när man blandar gamla tekniker och gör om de till nutidens smak och krav. Jag gillar Snöfnugg. Den skulle jag gärna sticka.

  SvaraRadera
 5. Jag skulle så gärna vilja skriva en smart kommentar om varför jag skulle vilja vinna ett mönster till en barnfilt men jag kan inte komma på annat än att jag älskar flerfärgsstickning ända sedan jag för snart 40 år sedan stickade min första mönstrade vante. Dess utom skulle jag så gärna bli mormor eller farmor och tänkte att om jag stickar barnfilten så kommer barnbarnen efter:-) Då skulle jag sticka Snøfnugg eller Epleblomstring.

  SvaraRadera
 6. Hej!
  Ser fram emot varje fredag då jag får lyssna på er podcast!
  Pinneguris mönster är fantastiska! Jag skulle vilja sticka Snøfnugg till en väns kommande bebis.

  SvaraRadera
 7. En gång i tiden hoppas jag på att bli farmor men det lär ju dröja några år. Mina grabbar är ju bara 21 och 19 år. Att bli farmor påstås ju aldrig vara detsamma som att bli mormor. Så då tänker jag att en stickad filt kanske får mig att ligga lite högre i kurs hos blivande svärdöttrar ;-). Om jag vann boken skulle jag gladeligen ge mig på att sticka två stycken Valdresmarsjen i olika färger som skulle sparas till blivande barnbarn. Det är ett fantastiskt och underbart mönster.

  SvaraRadera
 8. Oj, har inte min tack-kommentar fastnat? Igen då: tusen tack! :)

  SvaraRadera
 9. Tack för ett bra avsnitt - igen! Jag skulle väldigt gärna vilja vinna e-boken - helt fantastiska mönster! Jag är själv helt såld på norska mönster och har nästan hela Sandnes kollektion av oppskrifter (enligt min man...), jag har försett både släkt och vänners barn med tröjor, byxor, vantar och mössor - ofta norskinspirerat. Beror kanske på mitt norska arv och att jag bor nära Röros (är faktiskt närmsta stad). Om jag vinner boken hoppas jag att kunna sticka till min bror m fästmö som länge försökt få barn, annars kanske jag gör en fin filt att ha i soffan/fåtöljen eller som kudde - finns ju många användningsområden och garn lider jag inte brist på...
  Kan även tipsa om en jättefin tidning om norska bunader och hantverk till dessa - Magasinet Bunad http://www.bunad-magasinet.no/ finns att prenumerera på via Sätergläntan annars finns den säkert på välsorterade bibliotek.
  Ser fram emot nästa avsnitt!

  SvaraRadera
 10. Tack för ett bra avsnitt!! Satt i solen utanför förtältet i lördags med min virkning och lyssnade. Helt underbart!

  Gillar verkligen norska mönster och norsk stickning och Pinneguris mönster är helt underbara allihop. Jag skulle vilja sticka 3st lite större filtar till barnen att ha som filt och överkast till deras sängar i husvagnen. Min egen favorit är epleblomstring men barnen skulle själva få välja mönster och färg.

  SvaraRadera
 11. När jag mig in på ravelry klicka
  Och på The Needle Ladys sida blicka
  Hittar jag Istar - så fint att jag kan spricka
  Det skulle passa utmärkt till min lilla flicka
  Nu vet jag, detta vognteppet måste jag sticka!

  SvaraRadera
 12. Snöfnugg kommer jag att sticka, till framtida syskon. Syskonet är inte ens planerat men eftersom det kommer att ta mycket tid att sticka den (och ännu mer tid att samla mod till att klippa upp den) så får jag börja sticka snart.
  Garnet har jag hunnit välja iaf: Wollmeise Pure i färgerna Natural och Stella Polaris :)

  SvaraRadera
 13. Men hallå där.
  I Dalarna har vi samma tradition med folkdräkter. Fick min i konfirmations present med sömsmån för att kunna lägga ut om det behövs.
  Så vi har den traditionen i Sverige men vi går i dräkt på midsommar mer än på nationaldagen. :)

  SvaraRadera
 14. Ligger lite efter med lyssnandet, men kan man fortfarande vara med i utlottningen av Pinneguris superfina bok så vill jag vara det! Snöfnugg är mitt favoritmönster med alla de olika stjärnorna. Har inga bebisar att sticka den till men er idé att göra om till sjal låter kanon!

  SvaraRadera
 15. Ja, precis. I sverige finns de traditionerna på vissa lokala platser men i Norge är det vedertaget och man använder bunad över hela Norge.

  SvaraRadera
 16. Jeg har akkurat oppdaget podcasten deres, og synes det passer godt å høre på den mens jeg er på Gothia cup. Det er jo bare en kamp om dagen, og godt med fritid for en strikkende mamma :-) Det var morsomt å høre på episoden fra Norge. Jeg har selv vært så heldig å prøvestrikke et av Pinneguris vogntepper, det kommer nemlig 6 nye vognepper til høsten: http://pinnehobby.blogspot.se/2013/07/akkurat-i-det.html Og Finullgarn er jo en av mine favorittgarn, da. Trävligt :-)

  SvaraRadera