fredag 31 maj 2013

Avsnitt 12 - Nu är det sommar, nu är det sol, nu är det stickning i hagen!




Hejsan alla podcastlyssnare!
Idag är det Maria och Anna som podcastar från ett varmt och soligt sovrum bara för er!
I veckans avsnitt pratar vi om:
  • Vad vi avmaskat sen sist
  • Vad vi stickar på just nu
  • Veckans tema, som idag är sommarstickning
  • Vi har stickor som ett bi-tema och snöar som vanligt in ordentligt!
  • Veckans favoriter med ett somrigt tema
  • Och sist men inte minst en tävling med ett somrigt pris
  • Och så klart avslutar vi med små anekdoter och lite planer för veckan..
Anna berättar att hon äntligen har maskat av sin Sweet Olive Sweater! Maria har inte hunnit maska av något...men har stickat en del provlappar och påbörjat ett nytt koftmönster med en finfin flätkrage.
Mycket tid har både Anna och Maria spenderat åt att träna istället för att sticka, Maria använder appen C25K som hon rekommenderar varmt till er som vill gå från att vara en soffpotatis till att orka springa 5 km! Anna har varit på uttagning för att bli instruktör på Friskis och sedan spenderat helgen tillsammans med sina föräldrar och bland annat besökt Bohus Fästning och ätit frukost på uteserveringen på Le Petit Café.
Anna har påbörjat att klänning i Tussah Tweed, hon råkade dock lägga upp för tre ärmar och en framsida och fick vackert repa upp allt igen..

Veckans tema är sommarstickning för sommaren är äntligen här! Maria berättar om russ-åkarna i Oslo, detta året var det som tur var lite lugnt med det!
Vi stickar året runt, men varierar garn och plagg efter årstid. Marias Bohus-kofta var inte direkt ett bra sommarprojekt.. Anna stickade sin linklänning på senhösten, vilket inte heller var så roligt eftersom den då var för kall för att användas.
Maria tycker att bomullsgarnet Pakucho är perfekt för att sticka i på sommaren, då får man dessutom ett svalt plagg lämpligt för sommaren! Här hemma har vi bara sett fingering weight men Maria har upptäckt att Loop har den som sportweight också. Vi pratar också om Stikk-lin och Kalinka som också lämpar sig för somriga plagg, men Maria är inte frälst över hur det känns att sticka med. Maria provade att sticka med Mullbärsilket från Dyeforyarns när hon var på semester i Frankrike. Men med värmen och luftfuktigheten som rådde gjorde att det var omöjligt att sticka med! Tussah Tweed från BC Garn tror vi däremot passar bättre till sommarstickning eftersom det har en råare känsla som gör att det inte glider runt på samma sätt även om temperaturen är hög.

Veckans bi-tema handlar om olika stickor och märken!
Anna föredrar rundsticka om hon ska sticka sjalar och kroppen på tröjor och koftor, men om det vankas ärmar, sockor, eller vantar så blir det strumpstickor efter som magic loop inte är något hon får bra flyt i. Maria föredrar samma sak men tycker att rundsticka passar bra att använda även till flerfärststickade vantar för att inte riskera att få en skarv som kan uppstå när man stickar med strumpstickor.
Vilka märken ska man då välja - vi pratar om Addi, KnitPro (eller Knitpicks, eller KnittersPride), Signature och ChiaoGoo.
Vi hoppas att ni som önskade att vi skulle fick ut något vettigt av det här inslaget, om det är något mer ni vill veta, eller kanske vill diskutera mer om stickor så kan ni göra det i vår tråd på ravelry!

I veckans Ravelryfavoriter tipsar Anna och Maria om följande:

Annas födelsedagskod gäller t o m 7:e juni. Koden är anna25. Shoppa på!

Maria lottar ut sitt nya mönster Siesta Key Tee. Kommentera här och tipsa oss om bästa sommarmönstret. Maria kommer då att välja det absolut bästa tipset som belönas med ett mönster. 

Ha en härlig helg! 





8 kommentarer:

  1. Under sommaren stickar /syr jag gärna små saker,användbara och presentvänliga saker.
    En typisk blandning hittar ni på på www.purlbee.com
    Se ex inlägg The best of summercrafting 26/5 2013.
    Gjort Pompom sockar utan tofsar.Fint mönster och perfekta sockar att göra i olika kombinationer av garner och färger.under sommaren skall jag också sy och sticka kläder till mig själv.Jumper,blus,sjal och......Och sedan också någon julklapp.Tack för ett jättetrevligt program.

    SvaraRadera
  2. Tack föt trevligt avsnitt! Kul att ni håller fast vid ett nytt program varje fredag så man jag har något att se fram emot :) Sommarstickning är små projekt för mig, helst barnkläder. Det här mönstret från Pickles http://www.pickles.no/tysetopp/ stickade jag en semestervecka på Öland. Så härliga minnen som är instickade i den tröjan. Garnet har inte Pickles längre vilket är synd för det var ett riktigt härligt bomullsgarn. Och tröjan har tjejen vuxit ur så det kanske får bli en ny den här sommaren.

    Och självklart vill jag vinna mönstret till din superfina topp! Även den ser ut att vara ett bra sommarprojekt :)

    Till sist måste jag ge beröm till den som gör alla era fina teckningar som illustration till era avsnitt! Jättesöta!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lyckades visst inte länka men Töysetopp heter den och finns bland barnmönster på Pickles.

      Radera
  3. Sommaren brukar ju bestå av resor. Jag brukar påbörja en stickning i lite tunnare garn. Något som räcker en stund, för både tåg- och bilresor. Jo, jag sitter bredvid... :-)
    Den här sommaren ska jag sticka en Hitch, http://www.ravelry.com/patterns/library/hitch i Baby alpaca silk från Drops. Ett underbart garn som är helt okej att sticka med på sommaren.
    Jag är säker på att en Siesta key tee också skulle passa perfekt som sommarstickning. ;-)

    SvaraRadera
  4. Hej, tack för bra pod! Tre tips om Istanbul: det finns en garnbutik i Kadiköy på asiatiska sidan som jag gillade, har googlat och tror att det är denna: http://www.aydintuhafiye.com. Ganska nära hamnen. Det finns också en stor marknad full med garn som onämnts på olika sidor på internet (ex http://www.laylock.org/blog/2011/04/yarn-shopping-in-istanbul-tarihi-kurkcu-han/), svår att hitta men jag lyckades till slut. Där var dock 90% av allt garn i akryl, kändes som att akryl var extremt vanligt i Turkiet vilket är lite konstigt då de är stora ullproducenter.
    Apropå mat, missa in denna blogg: http://www.deliciousistanbul.com/blog/2013/05/22/5-strategies-to-eat-vegetarian-in-istanbul/ - det finns helt fantastisk mat i Istanbul! Trevlig resa!

    SvaraRadera
  5. Hej!

    Vad roligt att ni uppskattade #(hashtaggen) från Amsterdam/Penelope. Härlig stad och fantastisk butik. Handlade Amsterdamfärgade garnet 'Loret Karman' (i punkigt rosa och grått) samt madeleinetosh sport i lite mer jordnära toner (som antagligen kommer användas till något av Stephen West's mönster, känns passande liksom). Malia sa att färggkombon absolut var en sådan Stephen själv skulle kunna ha valt ut :P

    Sommarstickning... flikar in lite virkning. Finns ett gäng mönster på fina invirkade stenar (antagligen såg jag dem på pinterest först för de fanns inte i mina favoriter på ravelry). De är fina som bordsdekorationer, men varför inte virka dem, eller för den delen sticka dem till bordsdukstyngder. Två mönster är 'Little Urchin Crochet Covered Sea Stones' och 'Basalt Snowflake'.

    Stickning och virkning till grillmäster: Räcker att använda sökordet 'Bacon' och en uppsjö av ganska äckliga men roliga möster kommer upp. Jag tänker stoppad grillvante á la 'Bacon Mittens' och matchande 'Bacon Scarfs'.

    Festivaljunkien stickar såklart en matchande VW-kudde till festivalbussen (Cushion based on the VW Splitscreen Campervan). Funderar själv på att göra en till min bror som är en riktig festialveteran och VW-ägare (han har redan en lego-replika av en folkabuss).

    SvaraRadera
  6. Lovisa Drusilla3 juni 2013 kl. 18:25

    Den här sommarstickningen är jag sugen på: koftan Marion. Det är ett nypublicerat mönster av Andi Satterlund och koftan har den där perfekta längden till klänning. Dessutom får kabelstickningen mig att tänka på rep och maritima mönster så jag tänker att den skulle vara supersnygg i vitt, marinblått eller rött. Utöver det får mönstret plus för att det inte innehåller några symoment, men däremot både skrivna instruktioner och diagram, och dessutom finns den i generöst många olika storlekar. Tänk er den över en sommarklänning på en brygga med ett glas vin i handen!

    Här är länken: http://www.ravelry.com/patterns/library/marion-6

    SvaraRadera
  7. Haha, vad roligt att höra om addi lace som luktar illa! Jag har aldrig tänkt på det, inte stickat så mycket med dem men gillar dem mycket. Nästa gång ska jag lukta på fingrarna efteråt ;)

    SvaraRadera