fredag 7 juni 2013

Avsnitt 13 - Här var det många rätt
I veckans avsnitt är det Emma och Marias tur att underhålla er alla podcastlyssnare.
Maria har sedan föra veckan stickat vidare på sin kofta efter eget mönster. Emma har däremot en hel del projekt på gång. Hon har bland annat bestämt sig för att det är okej att pausa sin prickiga tröja eftersom det är så varmt ute och tröjan blir minst sagt varm. Däremot jobbar hon vidare på sin lobelia och den har minsann vuxit lite. Sen har hon börjat sticka på Marias Pergola som håller på att teststickas just nu. Sen har Emma sysselsatt sig med lite annat som mer innebär symaskiner än stickor. Avmaskat i Emmas fall (fanfar!) är koftan som hon spunnit garn till själv! Gul som en sol. Maria har inte hunnit avmaska någonting sedan förra veckan, vilket är helt förståeligt... Hon har ägnat mycket tid åt att stötta teststickare på sin nya kofta.

Förra veckan pratade Anna och Maria om stickor. I vår Ravelrygrupp har Eva i Stäket kommenterat och hjälpt till att reda upp i det som kanske blev lite oklart med knitPro. Detta finns i vår ravelrygrupp att läsa mer om. Tack för hjälpen Eva!

Vi har lagt märke till hur fina saker ni stickar! I gruppen ligger det under Avmaskat bilder på bland annat Woolheadmamas februari lady sweater. Denna är någonting så både Emma och Maria blir helt kära i. Av samma stickerska kommer också Your victory Jumper som är väldigt tjusig också. Snyggt jobbat! Även Plingeling har gjort en dropskofta i alpacka. Denna är helt ljuvlig! Vi uppmanar nu alla lyssnare att gå in i gruppen och lägga in era alster, vi är så nyfikna.

Temat för veckan är rätstickning. Emma har bland annat stickat sin Leftie i rätstickning och Maria har stickat en Magrathea av samma designer. Emmas är stickad i manos silk blend. Emma jämför med en tröja hon stickat i slätstickning. Vi diskuterar hurvida man vill bryta av eller inte med rätstickat. En designer som är duktig på just rätstickning är Veera Välimäki. Veera har bl a gjort Stripe Study som Maria bara älskar i vitt och regnbåge. Katarina har gjort en superfin Clockwork i samma färger.

Maria har stickat en rästickad spetssjal som heter Rock Island och Abbehope har gjort en rätstickad Haruni.

Veckans favoriter är följande


Denna veckan pratar vi om Malabrigo lace. Ett garn som det råder delade meningar om. Emma har stickat en mix av Baktus och Tre räta en avig som blev såhär. Marias sjal Annis blev dessvärre inget vidare trevlig efter användning. Och vi undrar hur de som stickat hela plagg i detta garn klarat sig. Vet du? Kommentera gärna i tråden i gruppen på Ravelry. 

Förra veckan lottade vi ut Marias nya mönster, Siesta Key Tee. Och då skulle man tipsa sommarstickning. Och det kom bland annat tips på Purl Bee/ Purl Soho! (som även Maria ska få besöka..) Sen har vi fått tips på Picklesmönster. Maria har valt att inte välja en vinnare. Utan ALLA som kommenterat här på bloggen fram till idag (när detta publiceras 7 juni 2013) klockan 12:00 vinner mönstert!

Så grattis till alla ni som är lyckliga vinnare! Maila ert ravelry-id eller er mailadress till stickwithuspodcast@gmail.com 

Veckans tävling är lite speciell. Emma har valt att lotta ut ett handspunnet garn! Missa inte detta tillfälle. För att få veta hur man går till väga för att vara med får ni lyssna på avsnittet. 

I veckan ska Maria ta ännu ett steg i sin joggingkarriär! Heja Maria! Emma ska verkligen njuta av sommarlov, och dessutom har hon en flytt framför sig. Dessutom tänker hon sätta sig och sy lite till. Inte nog med detta så ska hon gå på WWKIPD (World Wide knit in public day)! (eller som Emma säger, WILD world knit in public day) Detta får man ju inte missa minsann. Detta är i Göteborg på världskulturmuseet. Vi uppmanar såklart alla fina stickare där ute att gå ut och sticka med världen.  

Vi säger tack och hej för idag och på återseende nästa vecka. 
Kramar från Emma och Maria


24 kommentarer:

 1. Jag vill inte klaga, men jag klagar ändå. Med den spelaren som är på avsnittet kan man inte spara ner poddavsnittet.

  Kolla hos stickpodden. Där kan man ladda ner avsnittet.
  Det är en bra grej om man sitter hemma och kan ladda ner på bredbandet och vill ta med sig ut i världen där inte bredband finns.

  SvaraRadera
 2. Nä nu fattade inte jag heller ...
  Om man på ravelryforumet hos dem högerklickar på länken "Avsnitt X" så får man fram "save target as". Jag lyssnar på datorn ute i verkligheten, jag har inte riktigt kommit fram till att lyssna på telefonen, pga telefonens beskaffenhet.

  Nu gjorde jag likadant på er ravelrylänk på avsnitt 12 och det fungerade bra.
  Problemet är väl att avsnitt 13 inte finns där än och då blev jag lite otålig när man bara kan lyssna på det här, men inte komma åt "save target as" medelst högerklick.

  SvaraRadera
  Svar
  1. hm.. knasigt. Det kanske gå idag? Jag vet inte själv hur man gör. Men ska undersöka saken! /Emma

   Radera
 3. Så himla typiskt. Jag skrev till förra avsnittet att min sommarstickning i år ska bli Marias nyaste finaste fina kofta. Har tom nystat garnet...
  Ser nu först att jag inte sparat ner kommentaren. Men det kommer många fler podcast hopas jag o fler gånger med små tävlingar. Lycka till alla. O tack ni härliga tjejer. Kanske ses vi i morgon.

  SvaraRadera
 4. Vilken kärleksdos! Tack för all kärlek till min FLS (och till mig ;)). Det var alldeles för mycket och u made me blushhhh! Sticka varsin vettja!
  Å klart jag är er trogna lyssnare-tack för ännu ett trevligt avsnitt!
  All kärlek tillbaka.
  /Åsa a.k.a Woolheadmama

  SvaraRadera
 5. Kul med rätstickning som tema! Det är ju verkligen avkopplande, och det är ju perfekt så här till sommaren, tycker jag!
  Själv planerar jag att ta mig igenom den fantastiska Doctor Who-halsduken någon gång. Massor med rätstickning där! Får nog vänta till kallare väder, dock, då det antagligen skulle bli lite varmt att ha allt i knät. :)
  http://fashionablygeek.com/wp-content/uploads/2008/03/dr-who-scarf.jpg?cb5e28

  SvaraRadera
 6. Jag håller verkligen med om att rätstickning är perfekt för att framhäva vackra garner och gärna då garner med lite handfärgad melering. Mitt favoritmönster med rätstickning är Color Affection. Jag har t.o.m. gjort två st!!http://www.ravelry.com/patterns/library/color-affection

  SvaraRadera
 7. Tack för trevligt avsnitt (som vanligt)! Jag tipsar om Yarn Madness KAL som hon kör igång i juli på Ravelry. Enligt beskrivning rätstickning rakt igenom. Och vad passar väl bättre på sommaren med lite rätstickning och lite mysteriestickning. Kolla in the Yarn Madness cover-up 2013!

  SvaraRadera
 8. Hej! Håller med om att det var ett trevlig program! Mitt rätstickade tips är sjalen Hitchiker, som jag inte har stickat själv ännu, men den kommer att bli mitt första köpemöster på Ravelry, definitivt. Den ligger etta i min ravelrykö och den är så snygg i sin enkelhet. http://www.ravelry.com/patterns/library/hitchhiker

  SvaraRadera
 9. Jag gillar den lite råa känslan med rätstickning! Inget blir gulligt i rätstickning, bara fräckt!
  Mitt favvoprojekt är min gigantiska Leftie, där löven är i glada färger som jag färgat med cool aid. Jag har även stickat en dominofilt till min bebis, med restgarner, så att det är många olika texturer, och varje ruta har en historia.
  rav: MoaOline

  SvaraRadera
 10. Visst är det konstigt att man ser på rätstickning som kusinen från landet? Mitt önskeprojekt är också det jag just ska börja på, Starling från Helga Isagers bok "Finstickat" http://www.ravelry.com/patterns/library/starling-bluse
  Den blir inte mindre önsketröja för att jag köpte garn tillsammans med min dotter på Sommerfuglen i Köpenhamn när vi var där en alldeles för kort tripp i lördags. Rostrött blev det, en färg som är fantastisk på henne, men inte lika fantastisk på mig...

  SvaraRadera
 11. Jag konstaterade för ett tag sedan att den stickning som blivit bäst på så sätt att jag dels blev nöjd med den då när jag stickade den och sen också visat sig bli mest använd (och som också råkar vara just rätstickad) är en sjal jag stickade när jag precis hade börjat lära mig att sticka - en ganska så stor v-formad sjal i skiftande Kauni, rätstickad rakt igenom. Superenkel, men ack så användbar och älskad! Ibland behöver det inte vara svårare än så liksom!

  Precis som ni säger i poden gör rätstickningen att sjalen blir mjuk och härligt fluffig! :)

  http://metamorphosis.blogg.se/2009/may/stickat-valborg.html#comment

  SvaraRadera
 12. Åh vilken Fantastisk vinst! Tänker också ok-randning. Vet precis...
  I alla fall, jag har ett rätstickningsprojekt som jag är så himla nöjd med och verkligen vill rekommendera varmt: Weavers wool mini shawl: http://web.archive.org/web/20071201091419/www.knitlist.com/2003/minishawl.htm Gratis dessutom! Jag skippade hålvarven, och gjorde dem randiga eftersom randning blir så himla fint när det är rätstickat.
  Jag har stickat den dels i Shelter: http://miastick.blogspot.se/2011/02/shelter-shelter.html och dels i Rowan summer tweed och Elsebeth Lavold silky tweed: http://miastick.blogspot.se/2009/08/blues.html
  Håller på och avslutar en rätstickad sjal som jag valt att bara göra som triangel, och jag Ångrar mig så himla mycket, för formen på Weavers wool mini shawl är så himla perfekt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grattis! :) Nu har vi dragit vinnaren och kan meddela att det är du som vunnit :) /Emma

   Radera
 13. Och nu kom jag på ett bra mönster till, gratis: Multnomah http://www.ravelry.com/patterns/library/multnomah

  SvaraRadera
 14. Tack för ännu ett bra avsnitt!
  Gillar också rätstickning!
  Tog mig en titt bland mina favoriter på ravelry och hittade bla: http://www.ravelry.com/patterns/library/capucine Minst en sådan ska jag göra i höst.
  Den här har jag gjort till min pojke och den är så fin med de rätstickade ränderna. Perfekt passform! http://www.ravelry.com/patterns/library/aviatrix-baby-hat

  SvaraRadera
 15. Tack för ännu ett härligt avsnitt! Satt just och drömde om babyfilten "det hele kongerige"

  http://www.ravelry.com/patterns/library/babysvbet---det-hele-kongerige

  den kombinerar det råa i rätstickning med det söta i spets på ett kontrasterande sätt, vilket jag tycker om. Jag fick samma känsla av Isagers sjal Camomille. Den står också på min stickkö..

  http://www.ravelry.com/patterns/library/camomille

  SvaraRadera
 16. Hej, och tack för avsnittet! Min bästa rätstickning är Skappelgensern

  http://www.ravelry.com/patterns/library/mammas-hjemmestrikkede-genser-skappelgenseren

  som är luddig och stor och varm och perfekt att gosa in sig i när det är kallt vilken årstid som helst eftersom den är så luftig och fin.

  SvaraRadera
 17. Lilleputs specialitet är väl att den har extra enfärgade kilar i stycket under ärmarna.
  Att den har en I-cord som halsringning kanske?
  Knytebandet troor jag är broderat på i kedjestygn runt oket och sen i-cordat i knytet.

  Det finns en version i den utmärkta boken Sparat av Celia B Dackenberg (och någon mer som jag inte kommer ihåg utantill). Där finns knäppkant också, för knappar.

  SvaraRadera
 18. Mitt favorit tips på rätstickning är http://www.ravelry.com/patterns/library/sock-yarn-blanket den tycker jag om att sticka på för antingen så sitter man med hela projektet en kall regnigdag framför tvn med en bra film. Eller så kan man sitta och bara sticka en ruta på stranden. Tycker om projekt som är både stora och små samtidigt!

  SvaraRadera
 19. Alltså, jag gillar inte rätstickning... Men om jag gjorde det skulle jag göra en Wingspan (som jag började på men froggade eftersom jag inte gillade rätstickningen). Får kanske försöka omvärdera min inställning...

  SvaraRadera
 20. Hei og takk for hyggelig selskap når jeg strikker! Jeg får masse inspirasjon til å strikke opp alt garnet jeg kjøper og kjøper... Godt å høre at jeg ikke er den eneste med et stort garnlager.
  Jeg er fra oslo, og når du sier det ikke finnes grus å løpe på i oslo er jo veldig synd, for det finnes så utrolig mange fine skogsveier som er lett tilgjengelig med t-bane og buss :-) over halve oslo er jo skog! Det enkleste er å ta banen til sognsvann eller frognerseteren, så har du kilometer på kilometer av veier og stier å løpe på!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hei Kjersti! Det er akkurat det jeg mener. Jeg trenger att ta trikken hvis jag vill gå ut og løpe. Jeg liker ikke att ta trikken svett.

   Radera