fredag 19 juli 2013

Avsnitt 19 - På stickkollo
 Hej underbara podcast-lyssnare! Dagens avsnitt är en unik fusion mellan stickwithuspodcast och stickpodden. Idag sänder vi från Ölands allvar och Eddy, Maria, Elin och Karin har alla knöt ihop sig i en liten och tokvarm bil. Kan det bli bättre än så?


Idag är vi alla på stickläger på Ölands folkhögskola, en helt underbar vecka med fullspäckat schema. Vår första workshop var ihop med Lotta och handlade om att sticka flerfärsstickning med lyfta maskor. Karin blev inspirerad att göra Elins omtalade Jackie Kennedy guldjacka och Elin tyckte det var som en rolig version av tvåändsstickning.
Veckans andra kurs var i spetsstickning tillsammans med vår egna podcast-Maria och det fanns en nybörjarkurs och en fortsättningskurs som var superkul!

På tisdagen var vi på garnsafari och startade hos Karin Öberg där vi frossade loss i garnet Kalinka. Eddy är redan ett linfan och har både stickat en lin-tshirt och en linklänning innan och hon shoppade loss till vad som förmodligen kommer bli en Vitamine D. Maria som däremot inte varit någon linfantast innan och som gjort ett ufo av sin Nanook i lin och dessutom startat en KAL föll denna gång ner i linets härliga kaninhål efter att få ha klämt på mjuka Kalinka. Hon satsade på garn till två koftor, en äppelgrön och en valmoröd. Vi dreglade även lite över Karin Öbergs egen kofta i hennes nya garn i lin-bomull. Elin frossade loss i ett kråksilversvart garn som ska bli en tröja fylld med hål och trots frökens restriktioner tänker hon sticka den på rundsticka. Vi funderar även kring att starta en lin-KAL, så kanske dyker det upp en så småningom.

Nästa stopp var på Ölands ullcentrum där de gör både ullprodukter, kläder och garn. Eddy shoppade loss i naturgrå tvåtrådig ull och trots att hon egentligen tänkt sticka en kofta med flätat ok blev hon sugen på en Emelie efter att ha sett Karins fantastiska version av den i precis samma garn.
Det allra sista stoppet var stenåldersbyn i Skäftekärr och det världsmysiga cafét Svea. Här fanns även sommarversionen av Ariadnes garn fylld med härliga garner och eftersom hon inte tog kort fick vi uppleva en kort kulturkrock på Böda-camping. Nä, vi föredrar nog picknick vid härliga Lerkaka Kvarnrad.... Det allra sista stoppet vad Hamnkrogen i Stora Rör där 19 stickerskor gick loss samtidigt som fick både servitriser och andra gäster att lyfta på ögonbrynen.

Maria stickar på en linkofta i sitt nyköpta garn efter eget huvud. Hon stickar även koftan Fieldwork från tidningen Pom Pom men är inte imponerad av mönstret då det är rent av obegripligt. Hon stickar även på en ny egendesignad sjal samt en teststickning utav Eddys "cowlett" en blandning mellan halskrage och sjal. Helt enkelt som en liten hakklapp. Här kan man kika på den.  
Eddy stickar på sin isländska pojkvänströja men stickar även en Effervescence som sin egostickning i ett handfärgat lyxgarn från butiken Loop i London. Och sist men inte minst har hon plockat upp sitt ufo Eco Flower-sjal som hon betat av två repetitioner på.
Karin har haft med sig sin Pomegranate till lägret men inte stickat på den. Däremot så har hon lagt upp sin Cargèse i ullcentrums linnéa som hon både har repat upp och startat igen. Dessutom har hon stickat en randig trekantssjal i restgarn som hon kommit på själv. Vi andra pushar för att hon ska skriva ner mönstret och släppa på ravelry. Kom igen nu Karin!!!
Elin har hårdstickat på sin Pomegranate som nu nästan är klar. Dessutom har hon äntligen repat upp resåren på sin Snowflake och stickat på en ny resår så nu är det bara knappslån klar. Tjoho! Dessutom har hon påbörjat en Daybreak i manos silk blend. Och som om inte allt detta vore nog har hon även beställt malabrigo soft till en Color Affection.

Elin rekommenderar Liv Strömkvist sommarprat vilket får oss att komma in på ämnet om Skagen-målarna - för det är ju så vi ser varandra! Inte som konkurrenter utan sammarbetspartners. Vi nämner Karins konstgrepp som inte gillade att att få konkurrens men vi välkomnar istället fler poddar ut på marknaden. Sedan blir det en lång diskussion om att remixa och inspirera varandra och hur långt man kan komma genom att hjälpa varandra för att nå ännu längre med stickning. Håller du med så får du gärna slå ett slag för stickning 2.0, för det tänker vi göra!
Vi pratar vidare om stickmyter och Elin blir sugen att testa på flätstickning utan flätsticka. Här kan du hitta en video på hur man gör =)

Sedan avslutar vi med våra lägerfavoriter. Eddy har kärat ner sig i syfrökenStarling-tröja och Lottas underbara linne i varplin. Karins favorit är Charlottes Cargèse. Maria är mest kär i garnet Madellinetosh worsted i en havsblåfärg som Åsa suttit och stickat på. Elin är bara tokinspirerad av all stickinspiration och vill bara sticka och sticka och sticka. Hon är dessutom sugen på att lägga upp eddys hakklapp, även mer känd som Hong Kong Pearl. Och kanske, kanske så kan hon även komma över sitt Semele-hat =)

Hoppas ni alla har njutit av detta väldigt speciella avsnitt utav stick-with-us och stickpodden. Vi har i alla fall haft tokroligt! Stor kram tills vi ses nästa vecka!
/ Skagenstickarna
6 kommentarer:

 1. Jättetrevligt program med båda "poddarna".Också intressant med både nu och framtiden.

  SvaraRadera
 2. Hej! Senaste avsnittet väckte så mycket tankar att det räckte inte med en kommentar utan det blev ett helt blogginlägg. http://dodergok.blogspot.se/2013/07/en-podd-som-vackte-tankar.html
  Jag ser fram emot nästa avsnitt!

  SvaraRadera
 3. Eddy, Eddy, Eddy! Har du stickat inn lite av ditt hår i pojkväntröyan?? Om inte måste du vara den som drar tröjan över din pojkvännen huvud när han ska ta på den första gången.vet ei om denna övertro finn i Sverige, men det finns fortfarande i Norge. Om man inte gör detta kan det gå ille med kärleken.
  Mvh Kari

  SvaraRadera
 4. Tyckte snacket om konkurans respektive stöttning var intressant.
  Jag gillar att stötta sånt som jag tycker är bra och värt att stötta. I stickvärlden kan det vara att ge komplimanger, prata gott om bra garnaffärer och designers och deras mönster. Jag har på stickcafe stått för att jag inte kopierar eller ger bort mönster som jag köpt av någon som vill ha en inkomst från sin hobby eller utveckla till en affärsverksamhet. Men jag är inte skagenmålare med alla stickerskor för det. För mej krävs det lite kemi för att kreativitets luckan ska öppnas.
  Jag uppskattade inte att det klankades på en del mönster. För det pratar emot hela skagenmålar ideen som ni förespråkade.

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Även jag har gjort ett blogginlägg och därför taget bort en kommentar här.

  SvaraRadera