fredag 14 juni 2013

Avsnitt 14 - Bhäääbis
Ja, idag är det avsnitt 14. Inte 13 som dagens medverkande, Anna och Emma, tror. (vimsiga människor bakom en mic...) Dagens tema är barnkläder, eller stickat till dom små liven här i världen.

Emma och Anna pratar som vanligt om vad de ar stickat på sedan sist. Emma har stickat på sin Lobelia, Pergola och dessutom en kjol. Denna kjol har Emma tipsat om tidigare HÄR kan man kika på den. Den Emma stickar är inspirerad av denna, men kommer förmodligen se lita annorlunda ut. Hon stickar den i Rowan Denim, vilket färgar av sig väldigt mycket! Anna har jobbat på sin klänning i Thussa silke. Just nu är det en navellång klänning. Sen har hon börjat sticka på ett fodral till sin surfplatta. Denna gör hon lite speciell med lite olika finesser och dessutom i Pickles tweed. Sen har hon spunnit garn, ett superfint garn vilket Emma är villig att hålla med. Om det är borta från Annas garnkorg så är det inte Emma... Sen har hon börjat spinna mer med Humbug-ull. Ingen har maskat av någonting.

Helgens spännande utflykt var till WWKIPD, Wide world knit in public day! Här i Göteborg satt vi på Världskulturmuseet. Där finns en stor trappa som är perfekt för stickande människor. Anna åt buffé, men Emma tog bara fika och kalasade på cheesecake. Runt om hade människor tagit med sig lite stickat som blev till en utställning. Anna hade på sig sin stickade linklänning. Så nu lovar Emma att detta mönster ska bli ett tillgängligt mönster...

Vi diskuterar hur "in public" som världskulturmuseet är. Kanske skulle Slottskogen på filtar och brassestolar vara mera publikt. Emmas pojkvän har föreslagit mitt i Nordstan, kanske man ska kolla till nästa år.

Anna ska bli faster och därav veckans tema som är bäbisar, eller barnkläder. Vi pratar om hur man kan tänka när man stickar till andras bebisar. Vi pratar om färger, och utförandet. Färgen är det väldigt överens om inte är det viktiga, utan kanske bättre att tänka på att man ska göra en bekväm tröja till en bebis eller litet barn. Båda två har reagerat på att många mönster har med ett "girl" eller "boy" i namnet som inte ens känns "flickigt" eller "pojkigt".

Emma har stickat en del till barn som tyvärr inte finns dokumenterat. En som finns dokumenterad är Majas kofta. Sen har hon stickat till en 6-årig Vera, denna valde Vera själv både färg och utförande. Sen har Emma virkat en de koftor och tossar till barn, diverse mössor och fuskpolo.
Anna har stickat Little coffee bean cardigan. En fin och enkel kofta som anna stickat i drops muskat, ljusblå och ljusrosa med träknappar. Sen har hon stickat 3 Garter stitch baby kimono. En är ljusgrön och ljusblå, en kallas Strawberry bikes där Anna lagt till cyklar till sin cykelvän och den sista är ceriserosa och lila vilket är mammans favoritfärg! Sen har Anna stickat lite mössor osv... Emma minns att hon stickat en kofta i strumpgarn som blir trevlig.

Anna tipsar om att använda Schoppel-wolles Admiral som är superwashbehandlat, mjukt och finns i många färger. Perfekt för bebiskläder med andra ord! Sockgarn över huvudtaget tycker vi om, även Fabel fungerar bra! Emma har provat att använda Drops Alpacka, men det är inget hon rekommenderar. Det hänger ut sig och man kan behöva virka dit en stadkant.

Vi tipsar såklart om våra ravelryfavoriter på veckans tema

Emmas favoriter på temat är:
Annas favoriter på temat är:
Vi pratar vidare om vad för roligheter vi ska ha för oss den kommande veckan, bland annat ska Anna ha stort födelsedagskalas och Emma ska sticka i väntan på en besiktningsman.

Vi önskar er alla en toppenfin helg, tack för att ni har lyssnat!

//Stick With Us Podcast Crew

9 kommentarer:

 1. En hel del bra tips gällande babykläder "Amiral" hade jag inte bekantat mig med.Måste kolla detta garn.
  Ha en bra hel och grattis till 75 år kvar till 100

  SvaraRadera
 2. Baby Fair Isle ... jag tänker nog mer bohus än fair isle.

  SvaraRadera
 3. Underbart roligt avsnitt tack tjejer nu gjorde min måndag!

  SvaraRadera
 4. synd att en tar över hela tiden och rättar den andra, lite härskarteknik :-(

  SvaraRadera
 5. Håller tyvärr med anonym här ovan. Jag tycker också att det ibland blev lite väl mycket trams. Det behöver inte alltid vara så hemskt allvarligt och det är visserligen bra att det märks att ni har roligt när ni spelar in, men många saker är bara roliga för de inblandade i en viss situation och är inte lika roliga när man lyssnar. Ibland pratar ni också i munnen på varandra och det blir svårt att uppfatta vad ni säger.

  Överlag var det ändå ett trevligt avsnitt med många bra tips, nu ska jag lyssna på följande avsnitt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är tråkigt att du tycker att det blir tramsigt. Det vill vi absolut inte. Vi vill verkligen vara seriösa och dela med oss av bra information. Men ibland kan man behöva lätta upp stämningen så att det inte bara blir fakta. Vi tar givetvis till oss av kritiken och lovar att bättra oss!

   Radera
 6. Även jag håller med ovan anonyma. Är trogen stickpodlyssnare och när Elin o Karin började med lite uppehåll, såg jag fram emot stickwithuspodcast. Började ganska snart irritera mig på att en deltagare alltid rättade övrigas uttal, utan att själv ha det perfekta uttalet, avbröt och mästrade. Droppen var detta avsnitt när hon påtalar att E:s mamma, som arbetar på förlossningen, har fel. Jag tycker mycket om Er övriga tre, så Er kommer jag att fortsätta att lyssna på, men kommer att hoppa de avsnitt där A är med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Jag tycker att det är bra att du säger vad du tycker men jag tycker också att du är väldigt orättvis mot Anna. Det här med att rätta uttal, det stämmer inte. Det är faktiskt så att Emma frågar om det är rätt uttalat. Inget annat. Det är väldigt tråkigt att du tycker så här men jag tror att du misstolkar faktiskt. Det är ju väldigt lätt att instämma med övriga anonyma. Det hade varit mer intressant att ha en dialog om du inte var anonym.

   Radera
  2. Hej! Jag tycker att det är tråkigt att du som anonym går till personangrepp mot mig.

   Eftersom vi inte sänder en videopod kan inte du se samspelet som sker mellan de två som spelar in avsnittet. Vi sitter i stort sett alltid och tittar på varandra när vi pratar för att kunna kommunicera med ansiktsuttryck med mera. Ofta när vi ska säga namnet på en designer eller mönster så ger vi varandra en frågande blick ifall vi är osäkra, ibland blir svaret en tyst nick, ibland ett ja och ibland ett försök från den andre parten att uttala namnet själv. Emma känner sig ganska osäker på att uttala engelska ord och ser mig som någon bättre på det och brukar därför ge mig en av dessa frågande blickar och så försöker jag hjälpa henne genom att själva uttala namnet högt också. Mig veterligen har jag aldrig sagt i vår pod att jag är en expert på uttal och alltid säger rätt. Nu tänker du ju inte lyssna på fler avsnitt där jag är med men i avsnitt 15 kan du t.ex. höra mig försöka uttala "Effervescens" en fem gånger innan jag tror mig ha fått det rätt.
   Jag förutsätter att du inte känner oss och kan därför heller omöjligt veta något om, eller uttala dig om, hur våra relationer till varandra ser ut. Vi är så pass nära vänner så om någon känner sig illa behandlad så säger man den till den andre parten, och så försöker vi lösa det och bättra oss. Emma känner sig inte kränkt eller bemästrad av mig utan blir snarare arg av de kommentarerna om att det skulle vara så. Som om hon är ett mähä som inte kan försvara sig själv.
   Du borde kanske lyssna lite mer till tonen i våra samtal och inte lyssna så ordagrant. Det framgår väldigt tydligt i förra avsnittet, både i prat och i shownotsen, att det blev ett ganska flamsigt avsnitt. Vi skrattar mest hela tiden och jag tror att de flesta förstår att när jag säger att Emmmas mamma skulle ha fel så är det med en skrattande, skämtande ton.

   Det är lätt att vara anonym och säga sådana här saker, att ägna sig åt näthat. Jag skulle respektera dig och dina åsikter mycket mer om du vågade stå för dem som dig själv, och inte som anonym. Jag står i alla fall för vem jag är, vad jag har gjort och vilka som är mina åsikter.

   Radera