fredag 31 maj 2013

Avsnitt 12 - Nu är det sommar, nu är det sol, nu är det stickning i hagen!




Hejsan alla podcastlyssnare!
Idag är det Maria och Anna som podcastar från ett varmt och soligt sovrum bara för er!
I veckans avsnitt pratar vi om:
  • Vad vi avmaskat sen sist
  • Vad vi stickar på just nu
  • Veckans tema, som idag är sommarstickning
  • Vi har stickor som ett bi-tema och snöar som vanligt in ordentligt!
  • Veckans favoriter med ett somrigt tema
  • Och sist men inte minst en tävling med ett somrigt pris
  • Och så klart avslutar vi med små anekdoter och lite planer för veckan..
Anna berättar att hon äntligen har maskat av sin Sweet Olive Sweater! Maria har inte hunnit maska av något...men har stickat en del provlappar och påbörjat ett nytt koftmönster med en finfin flätkrage.
Mycket tid har både Anna och Maria spenderat åt att träna istället för att sticka, Maria använder appen C25K som hon rekommenderar varmt till er som vill gå från att vara en soffpotatis till att orka springa 5 km! Anna har varit på uttagning för att bli instruktör på Friskis och sedan spenderat helgen tillsammans med sina föräldrar och bland annat besökt Bohus Fästning och ätit frukost på uteserveringen på Le Petit Café.
Anna har påbörjat att klänning i Tussah Tweed, hon råkade dock lägga upp för tre ärmar och en framsida och fick vackert repa upp allt igen..

Veckans tema är sommarstickning för sommaren är äntligen här! Maria berättar om russ-åkarna i Oslo, detta året var det som tur var lite lugnt med det!
Vi stickar året runt, men varierar garn och plagg efter årstid. Marias Bohus-kofta var inte direkt ett bra sommarprojekt.. Anna stickade sin linklänning på senhösten, vilket inte heller var så roligt eftersom den då var för kall för att användas.
Maria tycker att bomullsgarnet Pakucho är perfekt för att sticka i på sommaren, då får man dessutom ett svalt plagg lämpligt för sommaren! Här hemma har vi bara sett fingering weight men Maria har upptäckt att Loop har den som sportweight också. Vi pratar också om Stikk-lin och Kalinka som också lämpar sig för somriga plagg, men Maria är inte frälst över hur det känns att sticka med. Maria provade att sticka med Mullbärsilket från Dyeforyarns när hon var på semester i Frankrike. Men med värmen och luftfuktigheten som rådde gjorde att det var omöjligt att sticka med! Tussah Tweed från BC Garn tror vi däremot passar bättre till sommarstickning eftersom det har en råare känsla som gör att det inte glider runt på samma sätt även om temperaturen är hög.

Veckans bi-tema handlar om olika stickor och märken!
Anna föredrar rundsticka om hon ska sticka sjalar och kroppen på tröjor och koftor, men om det vankas ärmar, sockor, eller vantar så blir det strumpstickor efter som magic loop inte är något hon får bra flyt i. Maria föredrar samma sak men tycker att rundsticka passar bra att använda även till flerfärststickade vantar för att inte riskera att få en skarv som kan uppstå när man stickar med strumpstickor.
Vilka märken ska man då välja - vi pratar om Addi, KnitPro (eller Knitpicks, eller KnittersPride), Signature och ChiaoGoo.
Vi hoppas att ni som önskade att vi skulle fick ut något vettigt av det här inslaget, om det är något mer ni vill veta, eller kanske vill diskutera mer om stickor så kan ni göra det i vår tråd på ravelry!

I veckans Ravelryfavoriter tipsar Anna och Maria om följande:

Annas födelsedagskod gäller t o m 7:e juni. Koden är anna25. Shoppa på!

Maria lottar ut sitt nya mönster Siesta Key Tee. Kommentera här och tipsa oss om bästa sommarmönstret. Maria kommer då att välja det absolut bästa tipset som belönas med ett mönster. 

Ha en härlig helg! 





fredag 24 maj 2013

Avsnitt 11 - Utlfykter!





Hejsan alla podcastlyssnare!
Idag är det Emma och Anna som sitter bakom mikrofonen och bjuder in er till ett spännande avsnitt.
I veckans avsnitt pratar vi om:
  • Vad vi avmaskat sen sist
  • Vad vi stickar på just nu
  • Veckans tema, som idag är UTFLYKTER!
  • Veckans intervju, om idag är en garnbutiksinnehaverskan Malia Mather
  • Veckans favoriter
  • Och sist men inte minst en tävling med lite extra guldkant
  • Och så klart avslutar vi med små anekdoter och lite planer för veckan..

Sendan Emma var med senast har hon bekantat sig med en ny spinnrock som hon köpt på blocket. Detta har resulterat i lite egenspunnet garn! Dessutom har hon snart stickat klart en gul kofta av ett av hennes egenspunna garn. (bilder får ni vänta lite med)
Anna har i sin tur inte varit sämre och har både färgat (efter att hon inspirerats av sitt eget avsnitt för ett tag sedan) spunnit och stickat ett par sockor till sig själv. Dessutom har hon fått klart sin Ziggity-sjal!

Just nu stickar Emma febrilt på sin kofta som förhoppningsvis snart är färdig, sen får hon erkänna att hon faktiskt fortfarande inte är klar med sin prickiga tröja... Dessutom har Emmas Lobelia inte gått framåt ett skvatt! Men hon har ju trots allt spunnit en hel del. Anna föreslår att Emmas spinnrock ska få sig ett namn, kanske Eii saa peittää. Anna fortsätter med sockorna hon knappt vill nämna, en tröja som ska bli ett mönster och sen har hon bara lite kvar på sin handspunna kofta. Men denna måste hon "finura" lite på.

Veckans tema är utflykter efter att Emma fått ett önskemål på stickcafé om detta. Såklart har vi tagit detta i akt och önskar kanske att programmet skulle haft lite mera tid för att tipsa om fler. Men vi har valt ut våra gobitar ut kakan och här kommer de!

E tipsar om sin ögonsten, kanske inte för att den har största garnutbudet utan mer för att det ligger där det ligger. Butiken är Leksands hemslöjdsförening och ligger såklart i Leksand. Här kan man köpa ullgarner av olika slag och dessutom om inte Emma minns helt fel är det närproducerat i Leksand. (här är rättelser välkomna) För övriga familjen så finns Leksand sommarland inte så långt därifrån. Så lämna familjen där och götta dig själv i garn och vacker textil. I annat fall kan man locka med att Tällberg inte ligger så långt därifrån. Där kan man äta goda våfflor och dessutom har Emma varit där på trevlig loppis.

Anna tipsar om sina hemtrakter Kristianstad där Helylle hantverk ligger. Här kan man hitta diverse olika garnsorter och dessutom säljs det en helt del mönster där. Vad man bör veta är att där brukar befinna sig en stor men väldigt snäll hund. På torsdagar kan man även gå dit och sticka mellan 18.15-20.30. För övriga familjen finns det ett badhus som heter Tivolibadet där man kan roa sig om man inte vill klappa garn. Och känner man för en fika i det blå så rekommenderas Tivoliparken där man även kan pricka in Kristianstad-dagarna (vilket tyvärr verkar vara inställt i år). Här bjuds det på gratiskonserter vilket lämnar med utrymme för garnköp i semesterkassan!

Emma var i Berlin på en liten resa tidigt i år och hittade då en garnaffär som hon vill minnas heter Wolle. Denna går inte att hitta på nätet desvärre. Men en butik som hon också besökt är Idee som ligger alldeles nära KaDeWe. Idee är som panduro fast lite finare. Kanske inte det största garnutbudet men ändå värt ett besök om man gillar tyg också. Här kan man fynda knit pro och sidentyger för dryga 46 euro/ metern.

Vi fortsätter med en butik utomlands och det är Anna som har tillbringat lediga stunder i Penelope Craftshop. Här kan man hitta trevliga lyxgarner så som Madelinetosh, Malabrigo, Skein, Lopi och Holst. Man kan även passa på att vara med på en Crafts night som är på torsdagar. Detta verkar vara en rellativt internationell blandning av människor, så kan man inte holländska ska man inte vara ledsen. Och har man tur kanske man även får stöta på Stephen West. När man ändå är där kan man passa på att besöka Anne Frank museet. Och både Emma och Anna rekommenderar att man ska läsa boken. Dessutom kan man ta ett besök på den flytande blomstermarknaden. 

Väl tillbaka i Sverige igen och lite närmre oss i Stick With Us podcastgruppen finner man Tant koftas öppen koffert. 1:a lördagen varje månad, tredje tisdagen varje månad eller enlig överenskommelse kan man besöka detta utflyktsmål. Och då kan man passa på att gå en kurs, och eftersom det är så nära Göteborg så kan man lämna av sin familj på Liseberg. Om man själv inte gillar att åka karuseller, annars finns det bra tips för hur man kombinera två trevliga ting...

På Stickpoddens ravelrygrupp kan man hitta tråden med fler tips. Annars är man välkommen att skriva på avsnittstråden i vår grupp eller här på bloggen.

I veckans intervju har vi pratat med Malia Mather, som är grundare till Penelope Craftshop i Amsterdam! Malia berättar bland annat att inspirationen till atmosfären till sin butik har hon fått från hennes favorit garnbutik i Denver vid namn Fancy Tiger.

I veckans ravelryfavoriter har vi valt mönster som får plats i en liten projektpåse, som man kan sticka på i bilen, på picknickfilten eller varför inte i kön till någon av Lisebergs många attraktioner?
Emma pratar om muggfodralet Icord mug cosy, den fräcka sjalen Fouette med ett annorlunda geometriskt mönster och de lite annorlunda, virkade grytlapparna Hot Button
Anna berättar om de geometriskt flerfärgsstickade strumporna Falling Water Socks, de sjöhästprydda vantarna Seahorses Mitten och de helt fantastiskt fina, tvåfärgsstickade, flätstrumporna Chuck's Cabled Socks.

I veckans garnfavoriter har Anna och Emma valt vars ett garn som de köpt med sig ifrån utlandet.
Emma berättar om Loops Trapper 3.5 som Emma köpt i den tyska garnbutiken Wolle - trots att de inte finns med som i listan över återförsäljare. Emma har stickat sin Snowflake i det garnet, än så länge finns dock bara en bild på skönheten.
Anna berättar som Skein i kvalitén Top Draw Socks som hon köpt på just Penelope Craft Shop. Av det stickade sjalen Forellen, som senare blev en design! Tyvärr räckte inte första härvan och eftersom garnet handfärgas i omgångar om 5x100 gram stämmer inte färgerna riktigt överens, vilket kan ses på några av projektbilderna.

Vinnaren av förra veckans tävling, och numera lyckliga ägaren av Pinneguri fantastiskt fina e-bok är Signe39! Inte nog med det så vill Pinneguri dessutom dela med sig av ett valfritt mönster till alla som har kommenterat och som uttryckligen skrivit att de velat ha boken.

Veckans tävling är en present till er alla från Anna! Anna fyller nämligen 25 år när detta avsnittet sänds den 24/5 så istället för en tävling får alla lyssnare en rabattkod till Annas alla
mönster på ravelry. Du fyller i rabattkoden när du checkar ut och får då 25% på den totala summan, rabattkoden är giltig till och med 7/6!

Har ni någon favorit vad gäller kombination garnaffär och utflyktsmål så kommentera gärna här på bloggen eller varför inte i vår ravelrygrupp!

Tack för att ni har lyssnar, hoppas att ni får en förträffligt fin helg!

// Stick With Us Podcast Crew


fredag 17 maj 2013

Avsnitt 10 - Ja vi elsker faktisk dette landet!


Hej alla underbaringar där ute. Nu är det återigen dags för ett nytt avsnitt utav Stick With Us Podcast och idag är det inga mindre än Maria och Eddy som sänder.


17 maj till ära har dagens avsnitt ett norskt tema och vi hinner ta upp följande:
- Vad vi stickar på just nu och vad vi avmaskat
- Lite om norsk sticktradition och olika norska typiska stickmönster
- Marias garnresa i Norge och Eddys upptäckt av Arne & Carlos
- Veckans Ravelryfavoriter
- Lite om olika garn-weights
- Bokrecension
- Veckans garntips
- Veckans tävling

Maria har redan börjat på sin Nanook i lin hon köpt på Strikk och har även startat upp en KAL i vår Ravelrygrupp. Hon stickar även vidare på sin Pergola i angora som börjar bli klar. Eddy har monogamstickat på sin handspunna bollywoodkofta och spunnit hela 500gram till just den. Dessutom har hon börjat planera sin Malaysiastickning som förmodligen blir en linklänning inspirerad av ett dropsmönster med detaljer i Jaipur Silke. Maria tror att lin är en bra resestickning och hade ju med sig sin Pergola i bomull förra gången hon reste.

Maria berättar om Signe39 (och inte 68!) som har en syster i Norge och vi börjar trilla in på norsk sticktradition. Vi pratar om Aust-Agder-Åmilbunad, Gammel Valdresbunad och Selbu. Om ni vill se bilder från 17 Maifirande så finns det på Marias blogg. Vi nämner även både tjusiga Selbuvotter och Eddys Dala Selbu. Sedan pratas det Fana, Marius och Setesdal och även en Mariusvariant med runt ok som Maria har stickat och är finare än den klassiska med drop shoulder. Sedan trillar vi över på Arne & Carlos som Eddy hittade för första gången i Mexico på Red Tree House, Eddys och Marias julekulor och Eddy är mycket nöjd att hon även får en chans att här publicera sin sambos halva julkula.
Vi pratar även om Husfliden och trillar in på norska garnmärken som Rauma, Hillesvåg, Hifa och Dale. Maria har stickat en superfin Rocky Coast och vi dreglar även lite över tröjorna från Dale of Norway som designar till norska skidlandslaget.

I veckans ravelryfavoriter tipsar Eddy om 1925 Heil dress i dobbelt garn från Nøstebarn som duktiga Hildeknit gjort en variant på. Maria tipsar om Rauma 207R-2 som påminner om Fritt etter Fana. Eddy gillar Hearty-stripy socks som hon själv gjort en norsk tolkning på och Maria är kär i tröjan Husfliden A&C 04 som hennes vän FrkBadegakk har stickat. Eddy gillar ju såklart julekulorna och Maria tipsar om filten Snøfnugg i Skinny Bugga!. Eddys sista tips är sockorna By the fjords och Maria gillar vantarna Annes Blomst.

Vi pratar om garn weights och här följer vår lathund:


I detta avsnitt recencerar vi boken 6 strikka vogntepper och favoriterna är Valdresmarsjen och Istar. Boken är designad av Pinneguri och kika gärna in alla hennes projekt för härlig inspiration.
Man kan även vinna denna underbara bok i veckans tävling!

Veckans garn är Rauma finull som finns i hela 66 färger. Eddy har stickat 30 Diamonds Shawl och Maria har stickat vantar i garnet.

Vinnaren i förra veckans tävling är ju inte bara 1 utan hela 5 stycken! Och de lyckliga vinnarna är:

1. Miastick som vinner Storm Mountain!
2. Ela som vinner Shellseeker!
3. Carin Vidner som vinner Windward!
4. Medea som vinner Beeline!
5. Karen som vinner Nanook!

Grattis alla vinnare! Maila gärna era Ravelry alias (eller mailadresser om ni inte har Ravelrykonto) så vidarebefordrar vi dem till Heidi så fort som möjligt.

Och för den som vill ner och heja på Eddy på lördagen i varvet så har hon startnummer 19459.
Ha nu en riktigt härlig vecka med solsken och massa softis. Det tänker vi ha!

/Stick With Us-gänget

onsdag 15 maj 2013

Intervju med Heidi Kirrmaier

Här följer originalintervjun med Heidi Kirrmaier! Om ni vill höra den svenska översättningen så finns den i avsnitt 9. Om ni vill läsa fler intervjuer så hittar ni dem under etiketten "Intervjuer".

Stort tack till Heidi Kirrmaier för att hon ställde upp och missa inte att anmäla er till utlottningen! Mer info hittar ni i Show Notes:en för avsnitt 9.

Vi drar vinnaren på torsdag kl 18!

1. Are you an engineer by day by any chance? Your patterns are written in such a way. And if so, what do you think the reason is for so many knitters being engineers?

Yes, I am trained as an electrical engineer. I suppose it takes one to know one ☺. Knitting (and especially designing) often involves a lot of math as well as the ability to visualize shapes in 3 dimensions, which I believe are traits that also make good engineers. So it seems quite logical that people who are attracted to engineering are also attracted to knitting.

2. Who taught you how to knit and how old were you?

My mother taught my sisters and me to knit when we were very young, maybe around 5 years old.

Your garments always have unique construction and well designed features.
3. What is your favourite design element or feature?


What I like best is to embrace the unique attributes that the method of knitting has to offer. This is why I like seamless designs. Since each stitch is effectively just a “point”, it is possible to create an infinite number of shapes, one stitch at a time, all depending on how you choose to position the next one relative to the last. This is in contrast to sewing, for example, where you are starting with 2-dimensional fabric and necessarily have to cut into it and seam it in order to create a 3-dimensional shape. Not so with knitting! I also don’t like to hide the shaping, but rather feature it in the finished object - for example, the eyelet increases I used for Vitamin D, or the decreases running along the tops of the sleeves in Thunderbolt and Pipit.

4. Tell me a little bit about how you approach designing. Where do you find inspiration, and what is your process?

I generally begin with a shape, or an idea of how I want the lines of a garment to come together. These ideas are generated from a variety of sources, often from clothes I see people wearing or in photos online or in magazines (I like to say current), but sometimes also from things around me that are completely unrelated to clothing. Then I think of the best way to construct that shape or create those lines through the process of knitting. I don’t personally like a lot of decoration on the clothes I wear, so this tends to be reflected in my designs as well.

I then do my best to translate it all as clearly as possible into a set of instructions across a range of sizes, in hopes that knitters will have a positive knitting experience as well as a stylish and properly fitting garment in the end. And while I often approach the construction in an unusual way, I don’t typically use overly complicated techniques as I believe you can do a lot with the basics.

3. Do you knit others designs as well and in that cast, who is you favourite designer?

Yes, I really enjoy knitting others’ designs. It gives me a different perspective on pattern writing styles, but also of course because there are so many lovely designs available. Norah Gaughan has always been a designer I admire. There are so many others as well, I can hardly begin to name them all!

4. What advise would you give to an aspiring knitting designer who wants to start designing his/her own patterns?

I think it’s important to be true to yourself. This way you will always love doing it and naturally generate new ideas. But you should also be aware that there is a lot to the process, starting with the design concept, the calculations, writing and laying out the pattern, photographing the finished piece, and then last but not least pattern support, during which you might receive negative feedback! It’s important to be open to that and view it as helpful, especially in this day and age of social media and transparency.


Ha det fint!

fredag 10 maj 2013

Avsnitt 9 - Det går bra att softa i en kofta




I dag är det  fredag igen och då är det ju dags för Stick With Us Podcast! Nu har vi redan kommit till avsnitt 9 och idag är det Emma och Maria som serverar er allt om koftor och tröjor! Våra länkar och Ravelrysidor hittar ni här i höger- respektive vänsterspalten.

Vi börjar med att prata om vad vi stickar på just nu. Emma håller fortfarande på med sin Downton Pullover och Maria ska sätta igång med sin spetskofta igen som nu har fått namnet Pergola Cardigan. Emma har stickat sjalar av hallon och blåbär och till sin brorsdotter och Maria har gjort klart sin Bringebaergenser i Pickles KAL:en.

Emma tipsar om hur hon har ändrat sin Downton Pullover från monterad till sömlös raglan och Maria berättar om hur hon har ändrat sin Marius både från nerifrån och upp och gått upp i garntjocklek. De pratar om att testa på barnkläder och Maria berättar om sin teststeek på brorsonens Lusekofta. Emma tipsar om sin tumregel för att byta garn som hon har gjort med sin Snowflake.

De pratar också om hur man kan använda vävda band (grosgrain ribbons) för att piffa till koftor och tipsar om att kolla in Cuteknitter på Ravelry och att lyssna på Knitmore Girls. Maria har använt kantband för att staga upp sin Kelly Cardigan.

De pratar också om SusieM's Contiguous method att sticka uppifrån och ner och tipsar också om Ankestrick så gjort MASSA mönster med denna metoden och Isabell Kraemer som har gjort den del hon med. Hon har även gjort mönstret till Caramel som Maria tycker att Emma har gjort en fantastisk version av! De pratar också om Martin Storey och hans fina mönster.

De pratar ärmar med förkortade varv så som på Pomegranate och Emelie och de pratar även om Maria's senaste publicerade mönster Magnolia Tee som man hittar i The Knitter nr 58.

Slutligen leds de in på en favoritdesigner: Heidi Kirrmaier! Veckans designer nämner Vitamin D och vi pratar om Nanook och Maria tipsar om en Nanook i lin som får både Maria och Emma att skaka hand på att de nu ska ha en Nanook-i-lin-KAL. Hojta till om ni vill vara med! De pratar också om den bortglömda Peasyn och Heidi tipsar om designer Norah Gaughan.

I veckans favoriter tipsar de om:




De tipsar om Rowan Felted Tweed och nämner Pickles Merino Tweed. De pratar om Marias Charlestonmössa och Charlestonvantar och Maria har stickat en Korrigan. Mia har en fin grön tröja i Rowan Felted Tweed som visst inte är Mias egna Molly, men däremot är det en Textured Tunic

Emma ska sjunga i kör nästa helg och hon har blivit stungen av spinningbiet och gått med i FB-gruppen Spinnare. Hon har även varit på öppethus på Magasin Duett och igår var det stickcafé med Stickklubben i Göteborg.

Heidi Kirrmaier-mönstrena som man kan vinna är:




Missa inte att rangordna i vilken ordning ni hade velat vinna de i kommentaren annars kan vi inte ta med er i utlottningen! 

Vinnaren av förra veckans tävling är: ANNELI! Grattis! 

Maila oss på stickwithuspodcast(@)gmail(.)com så kommer din färg på posten. 

Tack för den här gången! Vi hoppas att ni har haft lika kul som vi har haft!

Ha det så bra tills nästa gång!

//Stick With Us Podcast Crew


onsdag 8 maj 2013

Intervju med Katie aka Hilltopcloud

1. When did you start dyeing wool and who taught you?

Around 3 years ago, I started out with natural dyes, mostly using foraged material from around my home, but then diversified in to acid dyes. I picked up the basics from an excellent Interweave download, and the rest I taught myself. I used to be a science teacher, and mixing dyes is very like science.

2. What dye do you use and where do you prefer to by you wool from?


I mostly use acid dyes now, I started out with natural dyes, but would have foraged the countryside bare by now if I carried on. Acid dyes aren't as environmentally unfriendly as people might imagine, done correctly all the dye powder should end up stuck to the wool, so there's no wastage. I buy my wool from a variety of UK sources, I enjoy tracking down the sightly more unusual things on offer, and buy from a number of small family run firms.

3. Do you have a favourite sort of wool to dye and what sort do you prefer to spin, from roving or batt?

That's a really hard question. I love the depth of colours I can get on silk and camel/silk blends, but getting the fibre evenly dyed is very hard as the silk sucks up the dye very quickly.
I love the effect I've been getting from a BFL Ramie blend, the BFL sucks up the dye, and the Ramie, being a plant fibre, doesn't so you get beautiful variation. I enjoy dyeing coloured wools most, you get such beautiful depth of shade, it makes for a very interesting yarn.
As to what I prefer to spin, it depends on the yarn I was after. When I first learnt to spin I thought I didn't like batts, but I now realise I had the misfortune to buy some really bad ones. My most relaxed spinning is probably from my handblended roving that I diz off the drum carder, it's effortless to spin.

4. Where do you find to inspiration for your colorfull rovings?


I take a lot of my inspiration from nature and the world around us. I run workshops here in the UK about the colour theory I use, and helping people to create blends that they enjoy wearing. The very bright clashing fibres look lovely in the braid, but are tricky to spin in to nice looking yarn, and often aren't in colours we wear. Many of us have quite muted wardrobes so I try to create blends that will go with the clothes people like to wear, and will make them look good.

5. Do you have a studio to work in when you dye?

Most of my blending work is done in my home, I have an office space in the corner of my bedroom, and do my carding in the corner of my living room. I do my dyeing in a caravan in our garden though, it's great because dyeing is messy, and this way I can close the door and not worry about the mess I've made.

6. And last - for our listeners who are interested to learn how to dye their own wool or yarn, what is your best suggestion how to go about it?


Food colouring or Kool Aid are a great way to try out dyeing in your own kitchen, there are some great Ravelry groups focusing on this method of dyeing. Natural dyeing is also a good way to try out dyeing, it can be a bit smelly though. Jenny Dean's book "Wild Colour" is an excellent starting point. Use a fibre that's resistant to felting, superwash treated wool is good while you're learning, that way you won't have to worry too much about felting.

fredag 3 maj 2013

Avsnitt 8 - I färggrytornas förlovade land





Välkommna alla underbara podcastlyssnare där ute i världen. Idag sänder Eddy och Anna avsnitt 8 och dagens tema är färgning! Tjohoo!

I dagens avsnit tar vi upp föjande:
- Vad vi avmaskat sen sist och vad vi stickar på just nu
- Hur det kom sig att vi började färga
- Vilka färgtekniker vi använder och andra man kan använda
- Veckans ravelryfavoriter
- Veckans garnrecension
- Veckans inspiratör
- Svar på era frågor
- Veckans tävling

Anna stickar vidare på sina skewsockor och har dessutom lagt upp till en handspunnen kofta och ytterligare en Margret-tröja eftersom detta ska bli ett mönster. Eddy är äntligen klar med sin matryoshka-kofta och är urbota glad såklart. Hon har spunnit en massa bland annat merino-silke till en swap och garn till en bollywood-jacka som hon lagt upp för. Eddy har vunnit garn från söta dödergök och Anna hade turen att vinna fina saker från både Karins konstgrepp och Brownsugar.
Eddy stickar även vidare på sin black swan och både Anna och Eddy har blivit Kapur-inspirerade sedan det förra avsnittet och lagt upp till en Ziggety och en Rivington Cowl. Dessutom har de köpt Water Music och Turtle Pond som de är sugna på att lägga upp för. De pratar dessutom om Andrea som görs i flera olika storlekar och Eddy har stickat både som sjal och handledsvärmare i handspunnet garn.

Det var Elin som lärde Eddy att färga på Kulturhuset i Angered och det första Eddy stickade utav handfärgat garn var en flerfärgad väst. De kommer in på sin hjärtstrumps-KAL de hade för ett par år sedan som ett litet sidospår. På kulturhuset färgade man med Zenitfärg och Anna fick först prova Ashfordfärg men nu färgar Anna och Eddy med Landscape. Anna var på en urhärlig färgarkurs för två år sedan och lärde sig en massa där. Annas kompis har stickat en mössa av annas egenfärgade garn.

Eddy har sockorna Ivy Trellis socks som favorit den här veckan och Anna vill både färga och spinna till tröjan Levina. Eddy har köpt mönstret till den virkade t-shirten Pond Ripples och vill använda resterna av sin Mekko-klänning till den. Annas kapur-fynd Asteroidea är hennes nästa tips och Anna tipsar även om halskragen Stripes to keep me warm. Eddy har nyupptäckt sjalen Whipporwill efter att ha sett denna variant av den och är dessutom sugen på att färga självrandande sockgarn till sockorna The Hub of Fashion som är inspirerade utav Missonis fina textiler. Anna vill sticka vantarna Deep in the forest av en enfärgad och en gradient och på det sättet har Eddy stickat sina ren-vantar.
Av handfärgat garn har Anna redan stickat Elm-socks och både Anna och Eddy har stickat varsit par pomatomus. Anna har även stickat sitt egna mönster halvvantarna Sokkelo av handfärgat garn. De pratas även om Eddys bollywoodgarn igen som både är handfärgat och fraktalspunnet.

I veckans garn recencerar vi TantKofta-garn och vi börjar att prata om Angorette. Anna har stickat sin Margret och Eddy har stickat sin Lobelia i enkel tråd angorette och det räckte med endast 100gram till dessa koftor. Eddy har även stickat Pomegranate i angorette i dubbeltråd som är så otroligt varm och håller formen toppen. Annas Ziggity är stickad utav två färger BFL och även Eddy har en tråd BFL i sin Rivington. Även denna finns i helt fantastiska färger. I Eddys Rivington finns även filisilken som hon använt både enkel och dubel i sjalen. Ett supermjukt garn trots att det är i silke.

Veckans inspiratör är Katie som har etsy-kontot Hilltopcloud och säljer färgade topsband, kardflor och garner. Hon tipsar om boken Wild Color av Jenny Dean för den som vill börja växtfärga.

Vi svarar på era frågor som kommit in på vårt ravelryforum. Eddy pratar om silkesgarnet hon färgat över som inte alls blev som hon tänkt och Anna pratar om sina överfärgade hjärtstrumpor.  Gå även in i forumet och fråga loss inför nästa veckas avsnitt på tema koftor.

Vinnaren i förra veckans tävling om Annas fina mönster Elizabethian är.... *trumvirvel*... Kanonkulan! Skicka oss ett mail med ditt ravelryalias eller email så kommer mönstret som en PDF direkt till dig! Tjohoo och grattis till dig!
Denna vecka kan man vinna 6 påsar Kool Aid-färg som Maria har köpt i USA. Kommentera här i bloggen för att vara med och tävla.

Glöm inte bort fredagens Sip n Knit och att komma och heja på Eddy på Göteborgsvarvet =).  Berätta  gärna hur det gick med April månads stash-o-meter.

Ha en underbart solig helg allihop!
Varma hälsningar från stick-with-us-podcast-gänget